Sari navigarea

Comitetul Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM) – partener strategic al UNESCO şi principala organizaţie de specialitate din lume, în domeniul muzeelor – îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la propunerea desfiinţării, prin comasare, a trei muzee, Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Memorial „Octavian Goga“, urmând ca instituţia nou creată să poarte numele de „Complexul Muzeal Judeţean Cluj“.

Iniţiativa, care ar urma să fie discutată în Consiliul Judeţean Cluj, este, din punctul nostru de vedere, ilegală, din două motive. Pe de o parte, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost înfiinţat prin decret regal; prin urmare, orice reorganizare a instituţiei se poate face, astăzi, doar prin hotărâre a Guvernului sau printr-un act cu valoare juridică superioară acesteia. În al doilea rând, nu există nici o solicitare pentru avizarea acestei reorganizări, adresate organismului de specialitate al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, care este Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor.

Aşa după cum este cunoscut, România a mai trecut prin experienţa comasării muzeelor în aşa-zise „complexe muzeale judeţene“, în ultimul deceniu al dictaturii comuniste. Experienţa a dovedit că măsura a fost dezastruoasă pentru muzee, pentru protejarea patrimoniului cultural şi pentru cultură, în general. Reluarea acestei idei, 30 de ani mai târziu, nu are nici azi, aşa cum nu a avut nici atunci, vreun efect economic notabil, dar, în schimb, aduce prejudicii funcţionării normale a instituţiilor muzeale şi, în consecinţă, duce la scăderea valorii actului cultural. Cele trei muzee sunt de anverguri deosebite (Muzeul de Artă Cluj este de importanţă naţională, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este de importanţă regională, iar Muzeul Memorial „Octavian Goga“ este de importanţă locală) şi, evident, cu profiluri extrem de diferite. Comasarea lor ar duce, aparent, la mici economii, prin desfiinţarea unor posturi de conducere, dar problemele de administrare ar crea, pe de altă parte, cheltuieli mai mari decât cele actuale.

Ne exprimăm speranţa că membrii Consiliului Judeţean Cluj vor ţine cont de aceste argumente şi că vor abandona ideea desfiinţării celor trei muzee.

Dr. Virgil Ștefan NIȚULESCU
Preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM

24 ian 2011

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: