Sari navigarea

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, impreuna cu UNITER si Teatrul Metropolis, a initiat proiectul ShowMuz – muzeul si artele spectacolului. Acesta este finantat prin AFCN. Prin acest proiect se propune un dialog intre muzee si teatre, se incearca stimularea dezvoltarii de programe de teatru muzeal. Proiectul este de interes pentru orice tip de muzeu, indiferent de dimensiunea si specificul sau, de numarul de angajati sau de intensitatea vizitarii. De asemenea, aplicabilitatea lui este la nivel national, atat in cadrul Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, cat si in afara Retelei.

Muzeele au in principal obiective de natura educationala, vizand dezvoltarea intelectuala si spirituala a vizitatorilor sai. Vizitatorii muzeului invata astazi prin joc, prin interactivitate cu colectiile, prin divertisment. In acest context, teatrul poate oferi instrumente originale si foarte adecvate pentru indeplinirea misiunii educative a muzeului, contribuind si la dezvoltarea artistica a publicului, si la petrecerea timpului alocat vizitei in muzeu intr-un mod relaxant, distractiv si inedit. Abordarea artelor spectacolului in muzeu este cu atat mai indicata cu cat tendintele in muzeologia contemporana merg pe linia interpretarii colectiilor prin povesti („storytelling”).

In cadrul proiectului s-a derulat un studiu privind posibilitatile de colaborare intre artisti si muzee pentru dezvoltarea de proiecte de teatru muzeal. Studiul a constat intr-o ancheta online adresata tuturor tipurilor de reprezentanti ai muzeelor. Principalele obiective ale acestui studiu sunt: identificarea opiniei reprezentantilor muzeelor cu privire la posibilitatea de derulare de programe de teatru muzeal, disponibilitatea de colaborare cu artistii si cum ii inteleg reprezentantii muzeelor pe acestia, practica privind programele de teatru muzeal in Romania si dorinta de implicare a reprezentantilor muzeelor in astfel de proiecte.

Studiul nu este reprezentativ la nivelul sectorului muzeal, ci reprezinta mai mult opiniile reprezentantilor muzeelor mari din Romania. Se observa ca numai o treime dintre respondenti au experiente personale legate de programe de teatru muzeal, dar majoritatea evalueaza pozitiv oportunitatea dezvoltarii acestora. De asemenea, se apreciaza ca aceste programe ar avea o valoare educativa in special pentru copii, sustinandu-se mai ales proiecte de teatru muzeal personalizate in functie de tematica si colectiile muzeului care sa se adreseze unui public format din copii.

Mai multe detalii si raportul de cercetare sunt disponibile pe siteul proiectului – aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: