Sari navigarea

Nu imi este clar ce se intampla, dar din mesajul oficial trimis de reprezentantii Muzeului Taranului rezulta ca MInisterul doreste reorganizarea acestei institutii in sensul transformarii sale dintrun muzeu VIU, intrun muzeu MORT.

Eu insumi am scris in timp si mi-am exprimat dorinta imbunatatirii conceptului si o mai mare atentie pentru vizitator. Dar trebuie ca sa se DEZVOLTE ACTUALUL CONCEPT, care face ca acest muzeu sa fie UNIC IN LUME. Nu trebuie sa fie transformat intrun alt muzeu prafauit, ca multe altele, unde cuvantul de ordine sa fie prezentati cat mai mult din patrimoniu in cutii cat mai ermetice si distante fata de curiozitatile si trairile publicului…

Iata textul reprezentantilor MTR. Indemnul meu este sa se semneze petitia (http://www.petitiononline.com/MTR2008/petition.html), sa le aratam ca opiniile auditorului nu au nimic in comun cu ceea ce inseamna muzeul acesta pentru publicul interesat de cultura. Intrati si pe blogul muzeului – http://muzeultaranuluiroman.ro/blog/

 

In urma cu cateva zile s-a incheiat controlul efectuat de o comisie a Ministerului Culturii si Cultelor la Muzeul National al Taranului Roman. In raportul inaintat oficial cu aceasta ocazie conducerii muzeului este formulat explicit „idealul” desfiintarii Muzeului Taranului Roman:
„In conditiile date, ideal ar fi ca, odata cu definitivarea lucrarilor de consolidare a cladirii, muzeul sa fie pregatit cu o expozitie permanenta noua ca tematica, prin care sa fie puse in valoare si alte obiecte din patrimoniul extrem de valoros, de aproape 90000 de bunuri culturale mobile, al muzeului si, bineinteles, cu alt mobilier pentru expunere” (mobilier conceput de Horia Bernea special pentru aceasta expunere si in conformitate cu stilul acesteia – n.n.).
Urmeaza o serie intreaga de alte recomandari ferme de desfiintare, de la Clubul Taranului la Targul Taranului, care „prezinta riscul ca toate manifestarile culturale initiate in curtea muzeului sa vireze spre derizoriu”.
Consideram acest act oficial al Ministerului Culturii si Gultelor nu numai un afront la adresa unei institutii culturale care a obtinut cea mai mare recunoastere internationala in domeniul sau de activitate, dar si o amenintare directa a insasi existentei muzeului in forma sa actuala, care este aceea care l-a facut faimos in tara si strainatate si singura pe care o acceptam ca legitima.
Aceasta situatie este cu atat mai grava cu cat ea repeta incercarea de acum patru ani de dezmembrare a discursului muzeal al intemeietorului muzeului, pictorul Horia Bernea. Se pare ca „erezia” pe care o reprezinta muzeul nostru in peisajul cultural romanesc deranjeaza in continuare – ba chiar tot mai mult – o categorie semidocta de „preoti ai patrimoniului”, care traieste cu si din amintirea nemarturisita a Cantarii Romaniei si pentru care muzeul ar fi un loc ideal daca n-ar exista publicul.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: