Sari navigarea

Am realizat o ancheta pilot de tip longitudinal privind interesul presei centrale in evenimente culturale si in analiza fenomenului cultural. In studiu nu am inclus decat 3 publicatii: Libertatea, Jurnalul National si Romania Libera. Studiul reprezinta o investigatie cantitativa pentru anul 2008. Pasul urmarit pentru selectarea numerelor incluse in esantion este de 7 saptamani, in perioada ianuarie-octombrie. Rezultatele sunt surpinzatoare in unele aspecte si nu sunt deloc suprinzatoare in altele. Pe ansamblu insa situatia este proasta, in sensul ca nu se observa un interes relevant pentru cultura. Acest lucru ar putea fi un semn clar ca nici societatea nu prea este interesata? Tema ramane deschisa pentru investigatie

Iata cateva rezultate

presa-si-cultura1

Cel mai mare si consistent interes in cultura este prezent in paginile Jurnalului National, care are cele mai multe rubrici dedicate culturii si cea mai complexa abordare. Libertatea aproape ca ignora domeniul, prezentand din cand in cand cateva stiri, fara sa faca vreodata vreo analiza a fenomenului.

Interes este mai mare pentru evenimente recente si viitoare. Aproape ca nu sunt investigatii de profunzime pe subiecte adiacente culturii. Articolele mai ample sunt de tipul interviurilor, eseurilor si reportajelor. Cateva manifestari sunt prezente si pe prima pagina, dar sporadic si nu ca articol de fond. Majoritatea evenimentelor abordate se desfasoara in Bucuresti, Dobrogea si Transilvania.

Interesul mai mare se manifesta pentru manifestarile punctuale, pentru festivaluri. Activitatea organizatiilor culturale de tipul muzee, teatre, organizatii nonprofit sunt mult mai putin urmarite. Iata situatia pentru muzee. In esantionul de publicatii al ziarului Libertatea a fost inclus un singur anunt privind activitatea muzeelor. In cazul Jurnalului National sunt incluse 2 anunturi. Romania Libera s-a dovedit mai receptiva la activitatea muzeelor, incluzand 9 articole.

Anunțuri

One Trackback/Pingback

  1. By cultura in presa « Panseuri pe Weblog on 10 Noi 2008 at 8:00 am

    […] Mai multe date despre studiu sunt aici. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: