Sari navigarea

Palatul Mogosoaia este parte a Centrului Cultural Palatele Brancovenesti. Locul in sine este minunat, in ciuda privelistii de peste lac – in loc sa se vada o padure se vede o ingramadeala de case nou construite, dar asta nu are legatura cu muzeul in sine… La capitolul minusuri ar fi de mentionat faptul ca este greu accesibil, mai exact nu este prea bine marcat drumul de acces – care este cam desfundat, iar cineva care merge pentru prima data acolo are dificultati in a intelege pe unde trebuie sa o ia. Cred ca managerii Palatului trebuie sa se ocupe si de acest aspect. Atrag atentia si asupra faptului ca sunt turisti straini sau chiar bucuresteni care sunt interesati sa vada Palatul, dar nu au masina… Cred ca in acest context se poate gasi o solutie prin care sa se faciliteze accesul, iar acest lucru trebuie sa mearga mana in mana cu o mai buna promovare a ofertei.

Dupa cum spuneam, locul este minunat. Contrar asteptarii multor persoane, Palatul nu adaposteste un muzeu de istorie, ci este mai mult o galerie de arta, de fapt un centru cultural – asa cum spune si titulatura oficiala a institutiei. Simultan sunt organizate aici mai multe expozitii de arta, iar cateodata mai sunt si alte manifestari. De exemplu acum multi ani venisem aici pentru un concert al lui Harry Tavitian si a fost foarte frumos. De asemenea sunt sustinute diverse proiecte culturale.

Acum cateva zile am fost din nou la Mogosoaia si am avut o surpriza placuta. In curtea Palatului au crescut niste plante „exotice”.

Nu toti din grupul nostru au apreciat asocierea dintre sculpturile organice din curte si arhitectura palatului, dar mie tocmai asta mi s-a parut interesant. Sper ca ele, sau macar o parte dintre ele, sa ramana in permanenta in curte.

Mai multe sculpturi pot fi vizualizate aici.

Ceea ce m-a dezamagit acum, ca si in trecut, este faptul ca vizitand Palatul nu afli mare lucru despre istoricul si spiritul locului. Este adevarat ca in interior au fost puse tot felul de obiecte din sec. 18 si 19, care au menire de a sugera „sufletul” locului, dar mi se pare ca solutia gasita nu este cea mai potrivita. Conceptul din spatele acestei expozitii, prezentat pe siteul muzeului, este mult mai bine gandit decat este pus in practica. In opinia mea ar trebui revizuita prezentarea pieselor – in primul rand lipsesc explicatiile (sunt prezente etichete lacunare). Ar fi binevenita si oferirea de ghidaje sau a unor audio-ghiduri pentru a putea raspunde la cat mai multe intrebari ale vizitatorilor, pentru a putea acoperi minunata istorie a locului… Cred ca ar fi binevenita si deschiderea de expozitii de istorie tematice – spatiul este generos si ofera numeroase pretexte.

Anunțuri

2 Trackbacks/Pingbacks

  1. By la Palatul Mogosoaia « Panseuri pe Weblog on 08 Sep 2008 at 10:26 am

    […] la Palatul Mogosoaia Palatul Mogosoaia nu este departe de Bucuresti, si este un loc minunat. Daca doreste cineva sa mearga, poate sa afle impresii – adica parerea mea – pe acest link. […]

  2. By cu Chopin la palat « notele lui Vulupe on 26 Apr 2010 at 9:44 pm

    […] Foto: Colias Museo […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: