Sari navigarea

In sfarsit am ajuns la noua expozitie a Muzeului Taranului Roman: Hrana. De fapt este vorba de doua expozitii – deschiderea unei noi parti a expozitiei permanente si o expozitie temporara. Organizatorii au aplicat aceiasi reteta de succes, dupa parerea mea, dar care este putin inadecvata pentru un muzeu. Mai exact cred ca ar trebui sa mai adauge cateva elemente care sa faca expozitia accesibila unui public de muzeu, nu numai celui care este in cautare de experiente spirituale si artistice.

Expozitia este mai mult o uriasa instalatie, o opera de arta. Din pacate explica mult prea putine aspecte legate de hrana. Aceasta este mult spiritualizata, se pune accentul pe o legatura metafizica si metaforica intre viata taranului si hrana sa. Pe de alta parta, in ciuda faptului ca sunt date numeroase traditii legate de hrana in momente importante pentru viata unui om (cum ar fi masa de Craciun, masa „ursitoarelor” s.a.), nu se vorbeste de lucruri simple – ce manca taranul in mod obisnuit intr-o zi, ce manca intr-o zi de post, etc. O expozitie muzeala trebuie sa fie si un demers stiintific, nu numai o experienta.

Expozitia mi-a placut tare mult, dar as simti ca am mai mult de castigat de pe urma ei daca ar fi gandita sa si educe, nu numai sa transmita senzatii si sentimente. Este adevarat ca intr-o singura vizita nu se poate surprinde tot ceea ce este prezentat, deci o sa mai merg cel putin o data in viitorul apropiat. Mai ales ca au pus si un cabinet de lucru, cu dosare – adica extrase din traditiile populare grupate pe mai multe dosare (lucruri interesante, care – din nou – nu sunt si sintetizate printr-un studiu centralizator). Pe masa de lucru sunt prezentate si 3 „carti” realizate special pentru expozitie, care cuprind mai mult esee privind hrana si semnificatia sa spirituala. Foarte simpatice „carti”, din nou o abordare nestiintifica – numai sufleteasca, pe care as fi dorit sa le cumpar sa le citesc. De asemenea ma gandeam sa cumpar catalogul expozitiei dar nici una dintre aceste carti, din pacate, nu le-am gasit la libraria muzeului. Este de fapt o noua librarie Carturesti in locul vechii librarii a muzeului – o initiativa frumoasa.

 O ultima observatie este legata de etichete. Sunt destul de putine etichete explicative. Nu cred ca muzeul ar trebui sa spuna tot ce se poate in etichete, dar cred ca are datoria sa explice semnificatia pieselor, sa dea unele informatii cu privire la originea lor, la modul de interactiune a celor vii cu acele obiecte, la istoricul lor etc. Cred ca aceasta este directia pe care mai trebuie sa se „lucreze” la Muzeul Taranului – dialogul cu publicul prin intermediul etichetelor/materialelor inforamtive. Nu cred ca ar trebui sa se uite nici faptul ca multi straini viziteaza acest muzeu. Pentru ei nu sunt furnizate aproape deloc informatii…

 

One Comment

  1. Multumim, Alexandra, pentru ca ne vizitezi si pentru ca scrii despre ceea ce vezi.
    De curand MTR a intrat in blogosfera asa ca te asteptam si la adresa asta : http://muzeultaranuluiroman.ro/blog/


One Trackback/Pingback

  1. […] Hrana – o noua expozitie la Muzeul Taranului Roman Va invit sa vizitati noua expozitie deschisa la Muzeul Taranului Roman – Hrana. Este interesanta, spectaculoasa si agreabila. Cum se intampla de obicei la Muzeul Taranului expozitia nu este tipica pentru un muzeu, avand mai mult infatisarea unui eseu despre valoarea spirituala a hranei, cu exemple din simtirea taranului roman. Mai multe ganduri despre expozitie gasiti aici. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: