Sari navigarea

Studiile arata ca numarul de muzee in Romania este de 3.1 muzee la 100.000 locuitori. Nu suntem in coada clasamantului european, dar ne plasam mai degraba sub medie – Polonia 1.7, Portugalia – 2.8, Estonia – 15.5, UK – 10.6. Poate ca nu este foarte important cate muzee sunt – pot fi mai putine, dar cu un rol important in viata comunitatilor. In plus, la noi au fost retrocedate numeroase cladiri care adaposteau muzee si astfel colectii au fost comasate sau nu au mai fost expuse publicului.

Mai importanta este vizitarea, adica interesul si valorificarea patrimoniului muzeal. Aici stam insa mult mai prost comparativ cu alte state europene. Numai Croatia si Polonia sunt sub indicele Romaniei de 484 vizitatori la 1000 locuitori. Ne-am astepta ca pe primele locuri sa fie Franta, Italia, Spania deoarece acolo vin si multi turisti, deci vizitarea este mai intensa. Ei bine, statistica contrazice aceasta ipoteza. Tarile cu cea mai ampla vizitare de muzee sunt Norvegia (aprope 2000 vizitatori / 1000 locuitori), Suedia si Estonia.

In ceea ce priveste situtia pe judete, in ciuda cresterii constante a numarului de muzee in majoritate judetelor (5 exceptii), numarul de vizitatori nu a crescut decat in jumatate dintre acestea. Cea mai intensa vizitare se inregistreza in judetele Constanta, Brasov, Prahova, Gorj, Valcea, Dolj, Suceva si Neamt.

Aceste date sunt preluate dintr-o publicatie a Centrului de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii – care include mai multe informatii si analize. O parte sunt prezentate si la adresa – aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: